Teleenciclopedia - Despre valoarea sociala

02:35 / Publicat de ^^ /

Traim intr-o lume in care valoarea conteaza. O lume in care valoarea inseamna bani si in care banul trebuie transformat in lux.
Daca ai putere financiara iti iei jeep, genti vuiton si ceasuri casio. Frecventezi mallul cu aceeasi insistenta cu care vecina disperata frecventeaza biserica si bati jumate de oras zilnic ca sa mananci scump la un restaurant cu fitze.
Daca esti trist pe partea financiara te imprumuti si te sacrifici! Caci in tara luxului lipsa conformitatii naste monstri! Lipsa luxului atrage oprobiul public si exilarea sociala pe insula ciumatilor numiti metodic "tarani".

Regulile convietuirii sociale normale bazate pe lux si opulenta evolueeaza insa zilnic. Cei mai puternici cauta noi si noi metode de a iesi in evidenta si de a urca pe scara valorii sociale. Azi jeepul nu mai e de ajuns. Azi genta vuiton are si bichonul. Azi casta s-a marit prea mult si insula taranilor incepe sa vuiasca de spor natural negativ.

Criza financiara s-a transmis si spre domeniul social ducand la alterarea criteriilor de stratificare sociala.

Si atunci au inceput s-apara si solutii. Ca asta - laudatul la absurd.

Ceea ce inseamna ca... schema de ajungere in varful ierarhiei sociale se complica. Daca pana acum ajungeai in top pe principiul... "ai bani/te sacrifici (dupa caz) --> cumperi lux", acum problema se pune asa: "ai bani/ te sacrifici --> cumperi lux --> faci tot ce-ti sta in putinta sa-l arati"

Era in care a-ti cumpara o geanta, a arata-o tot blocului si a iesi cu ea de brat era suficient, a apus! Traiasca era in care cine cumpara si se lauda cel mai mult castiga!

Off topic: Traiasca epoca in care "manipularea" facea parte din masa vocabularului si reprezenta o ipoteza de lucru.

5 opinii:

Comment by joe on 12 octombrie 2008 la 11:52

e cam stupid sa ai geanta de lux sau jeep de nu stiu cate zeci de mii de euro, si inca sa stai in cartier

Comment by Omu' legii on 14 octombrie 2008 la 10:22

cata dreptate poti sa ai, dar... degeaba. Asa a fost, asa este si asa va fi. Nimic nu e nou.

Anonim on 15 octombrie 2008 la 21:09

Of... Nu cred ca pe site-ul acela e vorba de laudatul la absurd. Scopul este cu totul altul, dar nu toti pot realiza asta. Personal sunt o persoana foarte modesta(cine ma cunoaste stie) deci chiar nu as posta acolo daca ar fi vorba de laudat. Sunt de parere ca opulenta este un pacat capital.
Totusi daca ai putere financiara nu-ti iei ceas Casio. Incerci un Longines sau un Omega.(nu e o replica malitioasa, doar mi s-a parut haios ca cineva sa creada ca luxul e desemnat de ceasuri Casio).

Anonim on 16 octombrie 2008 la 01:57

e vorba de informat, desigur. :))

cat despre casio... cand nu te intereseaza catusi de putin opulenta nici nu ajungi sa stii marci pe de rost.

hai c-ai prins ideea!

Anonim on 16 octombrie 2008 la 11:50

o mica inadvertenta in termeni totusi, colega ;)
Categoria sociala "tarani" nu desemneaza in mod popular lipsa opulentzei, ci lipsa oricaror interferentze cu manierele sau bunul-gust...asta asa, ca un update argotic :D
Oricum, bine punctat post-ul ;)
(Cata)

Trimiteți un comentariu