Cine merita trofeul...

00:33 / Publicat de ^^ /

Azi ma uitam pe un post despre scurt metraje, ieri ma uitam la afisul unui film, de multe ori am auzit recomandari de filme in combinatia nume film+ nume regizor si mai niciodata nu aud sau vad ceva despre scenarist.

Incep sa ma intreb ce e cu toata prostia asta si la un moment dat ma si enervez.

Care e rolul regizorului si cat de independenta poate fi munca lui de culege toate laudele?
Nu lucreaza el "pe baza de material"? Oare ce malează acolo? Ce pune în scenă sau pe ecran? Povesti. Povesti ale altora pe care el nu poate sa le inchipuie.

Regizorul e insa un om optimist. In neputinta sa de a intrece scenaristul in poveste priveste sus se scarpina in barba si inventeaza o noua meserie. Bibilitul scenariului. Adica... pleaca de la una bucata poveste zdravana si face ce poate. O modifica pe ici pe colo dupa cum ii place, sau dupa cum o intelege.

Iar la final culege laudele, caci lumea il vede doar pe el.

Acum ori lumea e proasta, ori regizorul a facut pact cu Mama Omida care i-a asigurat glorie si loc pe sticla pentru o suta de ani.

Cert e ca atunci cand motivele pentru care urasti sau iubesti un film sunt deopotriva si regia şi povestea, sa vii mereu sa preamaresti regizorul e criminal.

Noroc ca mai vine cate un Harry Poter sa le scota fitzele din cap celor ce dimineata, la pranz si seara mananca nume de regizori. Caci si asta a fost un film apreciat si stim cu totii pentru ce!

Etichete: , ,