De ce te superi atunci cand pierzi?

03:37 / Publicat de ^^ /

Se-ntampla sa-ti doresti ceva si sa nu-ti iasa... vrei un job, te entuziasmezi, mergi la interviu si nu-l iei. Vrei sa castigi, te entuziasmezi, participi la o competitie si pierzi. Iti place o fata/un baiat, dai sa-l cuceresti si nu-ti iese. De ce te superi? De ce te oftici? De ce in ziua esecului stai imbufnat. De ce pleci capul?

Cand in fapt nicio infrangere nu este un esec pana nu-l transformi tu prin purtarea ta in asta! Stii, e vorba aia deja considerata bullshit - n-am pierdut, am castigat experienta. Pe cat de tembela pare, pe atat e de reala! Pentru ca... gandeste-te: daca ceva nu ti-a reusit e pentru ca ceva n-ai facut bine. Cumva n-ai indeplinit toate conditiile pentru a reusi. N-ai fost suficient de calm si sigur pe tine la interviu, n-ai luat jobul nu te-ai pregatit suficient la competitie, a castigat altul, n-ai avut replici suficient de bune la intalnire, te-a lasat balta.

Dar tu ce faci cand pierzi? Constientizezi vreun minut cauzele reale ale infrangerii? Stai sa analizezi motivele pentru care ai pierdut inainte de a te imbufna? Nope, de cele mai multe ori dai vina pe pile, pe boul ala care te-a intervievat si n-a reusit sa te-nteleaga, pe proasta aia care nu te-a placut la intalnire si n-a vazut ce pierde. Cauti scuze si apoi te enervezi, te superi si ai o zi proasta. In mod evident refuzi sa-ti mai aduci aminte de situatii care au dus la infrangere.

Si uite asa transformi infrangerea in esec! Pentru ca n-ai invatat nimic din ea! Ba mai mult te-ai ales cu cel putin o zi proasta, cu mai putina incredere in tine si cu niciun chef sa mai iei parte curand la o experienta de genul celei la care n-ai iesit invingator.

Asa si ce sa fac? Cum ce? In primul rand priveste lucrurile altfel! Ok, poate ca n-ai castigat, ceea ce era cool... daaaar... sa luam exemplu jobului... ce aveai ieri? no job. Ce ai azi? No job + ceva experienta despre cum sa te comporti la interviu... gen fii calm, nu te lua prea tare de intervievator, zambeste cand el spune o gluma, saluta primul la plecare.

Nu mai fi suparat! Nu mai da vina pe altii! Analizeaza cauzele nereusite, trage concluziile (vezi ce ai invatat din toata faza) si bucura-te! Da, bucura-te ca ai invatat ceva si ca la urmatoarea experienta de acel tip, prin invataturile acumulate, s-ar putea sa fii mai aproape de castig!

Fii sincer cu tine! Din experienta se invata, dar pentru asta nu e suficient sa iei parte la ceva. E nevoie sa si analizezi rezultatul participarii. In mod SINCER!

2 opinii:

Comment by joe on 12 mai 2009 la 13:03

Caci ajungi acasa si le zici a lor tai ca n-ai reusit iar ei tipa la tine, ma'ta arunca cu vaza in capul tau, ti-arunca rufele de colo colo si te da afara. Din pacate nu-ti permiti luxul de a fi cumpatat si analitic si Zen.

Iri on 13 mai 2009 la 01:00

in cazul astaparintele e primul care trebuie sa invete sa fie analitic...

Trimiteți un comentariu