Din nou despre transportul in comun

18:26 / Publicat de ^^ /

De data asta nu cel bucurestean.

Observ ca toata lumea e nemultumita. In Constanta biletul de autobuz costa 3 lei, iar amenda s-a facut 200 de lei (redusa la jumatate daca o platesti pe loc). In contextul in care salariul minim pe economie e 600 de lei, amenda asta inseamna o treime din salariu! Evident, enorm!

Justificarea? Conform reprezentantilor regiei de transport, amenzile trebuiau marite pentru ca oamenii sa nu mai fie tentati sa foloseasca mijloacele de transport in comun fara a cumpara si composta bilet. Justificare aberanta din punct de vedere al teoriei dreptului!

Ca proaspat jurist, nu pot sa nu observ grava eroare in care distinsii reprezentanti RATC se afla. Impun o sanctiune financiara majora cu scopul de a induce teamna calatorilor si de a le schimba astfel comportamentul de a calatori fara bilet.

E insa oare corect? Putem impune ce sanctiuni cu scopul de a schimba un comportament? Si daca da, cine decide cat de mari pot fi acestea pentru a-si atinge scopul? In mod evident nu avem acest drept!

Scopul sanctiunii nu poate fi decat este acela de a repara un prejudiciu creat. Atat. Daca vrem sa schimbam comportamente apelam la argumente, la masuri educative si nu la frica (indusa prin sanctiune). La fel cum daca vrem sa protejam societatea de posibile viitoare pericole iminente, apelam la masuri de siguranta. Dar niciodata sanctiunea n-o vom putea considera metoda de reeducare, de deprindere a unui comportament!

Nu cred intr-o lume in care deprinderea comportamentelor corecte se face prin constrangere. Pentru ca niciodata un om constrans nu va face lucrurile cu placere si convingere, si pentru ca de cele mai multe ori un om constrans va ajunge un om frustrat. Si-atunci noi ca societate, mai mult pierdem decat castigam.

Ne place sa traim cu iluzia ca cele 200 de ron amenda vor transforma calatorii in niste insi civilizati care peste noapte au deprins bunele maniere si echitatea si care au ajuns sa creada cu ardoare in nevoia de a-ti cumpara bilet. Total fals. Fara doar si poate acei calatori se vor transforma in niste insi plini mai tristi, mai plini de ura si de injurii la adresa sistemului de transport, niste insi mai saraci cu 30% din salariu. Niste insi care poate ca de acum au sa-si cumpere bilet, dar fara sa stie de ce e normal sa o faca.

Sau poate ca nu ne pasa. Preferam sa vedem doar beneficiul imediat... si anume acela ca regia de tranport taie mai multe bilete si deci incaseaza mai mult profit. Dar cu ce ne ajuta asta, pe noi ca tara? Daca profitul asta e facut cu pretul inrairii si saracirii propriilor cetateni?

Eu cred ca prin astfel de sanctiuni tot ceea ce facem e sa ne aratam incapacitatea de a gestiona o problema, de a gasi solutii viabile. Hai sa punem 5 lei amenda, atat cat e prejudiciul creat, sa intensificam numarul de controale astfel incat de fiecare data cand cetateanul circula fara bilet sa fie prins, sa dam sansa fiecaruia sa-si ia bilet (sa avem deci aparate de cumparat bilete in fiecare statii, deschise la orice ora) si poate cel mai important hai sa cream un program inca din clasele primare prin care sa ne educam cetatenii asupra ceea ce e corect si moral sa faca si sa nu faca!

Nu e nimeni vinovat ca nu a primit la timp invataturile necesare!

4 opinii:

Comment by joe on 31 mai 2009 la 22:43

Mersi ca ma asculti.

Catalina on 3 iunie 2009 la 16:13

deja binecunoscuta vorba "traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul" devine o realitate...sau poate ca suntem noi, cei care constata aceste neajunsuri, o enclava pierduta intr-o lume cu susul in jos...trist, frate...

Comment by ^^ on 4 iunie 2009 la 00:12

da, da, da si mai ramane sa ne faca o alvetomie sa ne scuipe-afara.

pe principiul... "Caracteristica momentului este ca sufletul mediocru, stiindu-se astfel, are cutezanta de a afirma drepturile mediocritatii si le impune pretutindeni. Dupa cum se spune in America de Nord, a fi diferit inseamna a fi indecent. Masa nimiceste tot ceea ce nu este dupa chipul si asemanarea sa, tot ceea ce este deosebit, excelent, individual, calificat si de elita. Cine nu este ca toata lumea, cine nu gandeste ca toata lumea risca sa fie eliminat." Ortega y Gasset - Revolta maselor

Comment by ^^ on 4 iunie 2009 la 00:13

*alveotomie

Trimiteți un comentariu