Cine pierde-n Romania...

00:25 / Publicat de ^^ /

Mai ieri citeam o carte de Traian Ungureanu (boring de altfel) in care zicea ca Romania sufera de lipsa de autoritate. Mai azi citeam si-mi aduceam aminte de opinia mult prea intalnita pe cap de locuitor conform careia Romania e sucks si n-are scapare.

Ca toti injura si vad lipsurile tarii si ale guvernarii asta e clar. Si privind strict teoretic criticii astia au dreptate. Statul s-a nascut pentru a aduce un plus valoare vietii cetatenilor sai. Daca reuseste bine, daca nu... exista degeaba.

Privind asa, cei ce guverneaza prost n-au nici o scuza. Singurul motiv pentru care sunt la carma tarii e sa ne imbunatateasca traiul. Pe de alta parte cand aud cate unul care-mi spune cat de cacat e la noi, cat de cacat e statul si ca vrea sa plece ii trantesc un repros. Pai bine ba, statul asta te-a tinut la scoala, te-a ajutat sa te educi, ti-a creat conditiile sa cresti si tu te-ai vazut suficient de destept sa te descurci singur si dezertezi.

E normal sa ai asteptari dar nu cred ca e normal sa vezi doar raul si sa uiti de putinele lucruri bune. Ne lamentam cat de aiurea e la noi si cat de fara scapare suntem dar pe bune daca facem ceva. Si la o adica avem obligatia asta: 1. pt. ca statul a investit in noi si 2 pt ca daca avem macar o bruma de respect de sine nu fugim recunoscandu-ne implicit incompetenta ci stam sa facem dreq ceva.

Cum? Simplu... Actionand si gandind dupa principii. Ne trag in jos actiunile noastre, conformarea. Si uite asa si noi suntem vinovati ca tara se afla la un nivel mediocru.

Caci daca tu te duci la doctor si la primarie si dai spaga normal ca incurajezi sistemul. Daca in loc sa inveti ceva in scoala sau in timpul liber o arzi ca un cocalar cu tigara-n gura si gagica fara neuroni in spate decretand ca scoala-i naspa si cartea la fel, normal ca ajungi un prost care sapa pe marginea soselei pentru 5 milioane. Si daca jumate din oras face asta normal ca tara duce lipsa de creier si deci de reformatori. Si normal ca asa se face loc pentru speculatori care ajung parlamentari dand plase cu salam tuturor analfabetilor de la sapat santul.
Si evident ca daca tu, om cat de cat cu job, salariu si cunostinte decente uiti sa privesti partea buna si retii doar ca in tara exista multi cocalari care sunt analfabeti si saraci si multe plase impartite de alegeri si incepi sa te scarbesti refuzand sa mai votezi, evident ca duci tara in prapastie, lasand analfabetii si speculatorii sa decida.

In plus, inca mai avem generatii care au trait in comunism o buna bucata de vreme si nu s-au prea adaptat - ce dreq poate face un strungar acum? Si imaginea asta de juma de romanie cu salarii de cateva milioane bulverseaza. Tinerii din orasele mari se descurca. Mai ales cei cu facultate. Deci se poate!

Trebuie doar sa si gandim. Daca ai facut scoala aici, stai dreq si munceste ca merita. Daca esti parinte ai grija si invata-ti copilul ca scoala e mai importanta ca elodia, otv, lazarus, liviu guta si curentul emo. Daca ai drept de vot voteaza dreq ca sigur altfel va fi mai rau! Ca doar alegerea unuia mituit cu salam n-o fi ma buna decat alegerea ta! Si-n plus, daca esti specialist pe domeniul tau si ai idei de reformare lasa barierele de tipul "politica e pentru hoti" si intra sa schimbi ceva!

O colega imi zicea cum vreo 10 insi angajati de vreo luna la Cosmote fac scandal cand nu li se respecta drepturile contractuale si ca asta i-a trezit si pe ceilalti angajati de vreo 50 dintre ei si-au depus demisia in grup.

Credeti ca in tara asta nu se poate da tonul? Ia schimbati gandirea si sa vedeti ce iese!

Etichete: , ,

5 opinii:

Comment by joe on 17 iulie 2008 la 01:29

statul n-a facut nimic pt mine iar eu sunt mai treaz decat majoritatea oamenilor, dar nu reusesc sa atrag decat titlul de nebun

Comment by ^^ on 17 iulie 2008 la 02:08

evident, sunt foarte sigura ca daca traiam total independenti unii de altii si deci nimic nu ne lega, parintii tai ar fi avut suficienti bani sa-ti plateasca scoala (50 lei 2 ore, parca atat sunt meditatiile), sa-ti cumpere medicamente cand erai mic si sa-ti construiasca parc, muzeu si eventual cale ferata si sosele sa poti sa te cultivi... :)

Plus ca... si daca marul nespalat ti-ar face rau daca te plangi clar nu iti va fi mai bine.

Si mai depinde si de ce anume iti doresti... Evident daca cineva va vrea incalzire iarna moca si vancata moca vara statul n-o sa/i poata da. si nici n/ar fi normal.

Chiat, intrebarea asta e demna de a determina raspunsuri interesante - ce-ti doresti din partea statului? ...

Comment by joe on 17 iulie 2008 la 10:38

Nu ridica tu statul in slavi ca statul e conditionat de existenta oamenilor. Oamenii fac scoala, nu statul, oamenii fac muzeul, nu statul. Statul a fost inventat doar ca sa fie un bun manager, iar in prezent da dovada ca nu prea stie ce face. Chiar si asa, statul n-are nici cea mai mica treaba cu multe constructii si proiecte ale unui oras. Intreaba-l! Serios! O sa-ti zica ca nu se baga, e treaba primarului, e treaba consiliului local, e treaba extraterestrilor...nu a lui.

Anonim on 17 iulie 2008 la 12:03

eh, daca scolile erau facute de nea Grigore si tot el strangea bani ca sa plateasca profesorii pentru ce ne invata si pensionarii pentru ce au muncit, atunci ii recunosteam meritele lui Grigore.

Comment by joe on 17 iulie 2008 la 12:14

si normal ca scolile sunt facute de nea' Grigore...si de nea' Mitica si de tanti Nuti si de toti oamenii care fac PIB-ul

Trimiteți un comentariu