Hai sa ne spalam pe maini!

00:44 / Publicat de ^^ /

Am tot facut tam-tam cu totii pe subjectul numit "ora pamantului" si pe bune daca nu cred c-a fost una dintre cele mai mediatizate campanii pe bloguri.
Probabil ca multi au si respectat angajamentul si in ziua cu pricina la ora x au stins lumina. Nici macar n-am retinut cand e, asa ca n-am verificat cata lumina a ramas in jur.
Am convenit cu totii ca protejarea mediului inconjurator e o necesitate si mai mult de-atat e o prioriate. Dar de aici la solutii şi fapte e cale lunga. Desigur cel mai simplu e sa stingi tu lumina, sa dai tu mii de euro in plus pe masini hibrid si sa renunti la nu stiu ce alte optiuni, plus valori si comodidati "ca sa fie bine". Daca acum cativa ani iti spunea careva sa stingi becul, televizorul si combina ca sa salvezi planeta ori il luai de nebun, ori il luai la bataie.
Brusc am constientizat nevoia si prioritatea si facem orice... chiar ne dam camasa de pe noi, sub mesajul "si noi putem face ceva". Ok, daca Si noi putem face ceva, atunci cine MAI poate? Guvernul cumva? Autoritatile abilitate?
N-am inteles de ce trebuie sa renunt la confort si plus valoare ca sa obtin ceva pozitiv. In termeni practici asta se numeste compromis.
Eu cred ca stinsul becului si cheltuitul banilor pe o masina hibrid sunt solutii simple si neinspirate, un fel de "hai sa ne spalam pe maini". Oare a cui sa fi fost solutia? A celor ce ar trebui sa actioneze, a celor din sfera de interes a guvernului? Caci imi place si mie sa renunt la o responsabilitate si sa drenez atentia spre o alta solutie ce pe mine nu ma priveste, nu ma implica si nu ma incurca. Adica... "lasa fraierii sa duca... sa stinga lumina si sa sufere, c-au mai facut-o si in comunism". Sa sufere fraierii si sa se creada responsabili de deteriorarea planetei, in loc sa vedem ca e vina noastra, a guvernantilor.
Cand vezi ca un prea mult tip de energie consumata duce la efecte negative, pai inlocuieste energia aia! Nu ma pune pe mine sa-i reduc consumul. Sau ce, daca tutunul dauneaza consumi mai putin si rezolvi problema?

Progresul nu inseamna renuntarea la calitatea vietii! Nu pentru niste oameni normali.
Asa ca decat sa ne amagim cu solutii gen stinsul luminii mai bine sa tragem la raspundere pe cei abiliati sa regandeasca sistemul. O fi greu sa gasesti solutii si sa le implementezi, asta e, asta e riscul. Desi ma tem ca solutii exista dar interesul de a le pune-n practica nu. Caci cineva castiga si de pe urma tipurilor de energie si a petrolului si asa mai departe...

Etichete:

3 opinii:

Anonim on 11 aprilie 2008 la 01:49

Eh, a fost doar un nou capitol din "Daca fac americanii, hai sa facem si noi ca ei, sa fim cool"

Comment by joe on 12 aprilie 2008 la 11:03

Daca am putea face noi, majoritatea, ceva, ar fi sa ne ducem sa distrugem fabricile care polueaza prea tare caci alea au cel mai mare potential de distrugere a mediului. Unde e fum mult, hop si noi cu furca. Dar noi nu prea cred ca avem probleme cu mediul cum au cei care isi mediatizeaza intens problemele de tipul respectiv. La noi exista problema mediului doar pentru a avea o Taxa Auto iar ceea ce e cu adevarat afectat in mediul nostru nu tine de lumina sau folosirea unei masini. Comentariu prea lung pentru secolul vitezei? :)

Comment by ^^ on 12 aprilie 2008 la 19:42

joe - baiat desptept ca pentru secolul vitezei :)

P.S. Conform Protocolului de la Kyoto fiecare tara are voie sa polueze intr-o anumita cantitate. Stati linistiti, noi am vandut din cota Danemarcei caci... n-aveam atatea fabrici cat aveam voie a polua. :)))

Trimiteți un comentariu